De werkkostenregeling (WKR) geeft nog veel onduidelijkheid voor iedere onderneming. Welke keuze moet ik nu maken? Wel of geen fiets van de zaak, kiezen we voor een kerstpakket of toch voor een bedrijfsuitje? En hoe bereken ik dit precies, zonder dat ik straks extra wordt aangeslagen door de belastingdienst? 

De oplossing voor de WKR met betrekking tot het bedrijfsuitje, is vrij gemakkelijk. Het vergt namelijk geen moeilijke stappen om het bedrijfsuitje buiten de WKR te houden. 

Het woord ‘bedrijfsuitje’ zegt iets over een beloning voor het personeel. Een bedrijfsuitje is geen must, en levert volgens de fiscus ook geen teambuilding of training op. Ook zegt de WKR, doordat het zich richt op beloning voor personeel, dat belonen van relaties door middel van relatiedagen niet onder de WKR valt. Daar is de eerste maas in de wet. Hoe ziet de fiscus immers het verschil tussen een relatiedag en bedrijfsuitje? 

Verder zegt de WKR dat trainingen en opleidingen van en voor het personeel er niet onder vallen. Wanneer een bedrijfsuitje typisch teambuilding is en doordeweeks plaatsvindt in de baas zijn tijd, betekent het gewoonweg dat dit niet onder de WKR valt. 

Kiest u simpelweg voor een feestje in uw eigen kantine of magazijn, dan blijkt de WKR dit niet als beloning (en dus als bedrijfsuitje) te zien. Ook dat is dus een mogelijkheid! 

De laatste mogelijkheid om de WKR te elimineren binnen uw organisatie is het oprichten van een personeelsvereniging. Een pv is een eigen instantie die met een bijdrage van de personeelsleden en eventueel een bijdrage van het bedrijf zorgt voor activiteiten, waaronder het bedrijfsuitje.
Dus, organiseert u een bedrijfsuitje in het weekend dan moet u zorgen dat het onder teambuilding of training valt of dat u ervoor zorgt dat het onder de personeelsvereniging valt. Alles wat door de weeks, in de baas zijn tijd valt, valt niet onder de WKR.

Wat doet een personeelsvereniging?

De personeelsvereniging bestaat uit (oud) werknemers van een organisatie. De vereniging organiseert leuke dingen voor de personeelsleden. Iedere vereniging is anders, maar meestal organiseert men bedrijfsfeestjes, uitjes, kerst- en sinterklaasbijeenkomsten. Ook verzorgt de vereniging vaak de lief en leed uitkeringen, zoals cadeaus voor jubilarissen, bloemen bij ziekte en dergelijke. Bij heel grote bedrijven zijn er soms meerdere personeelsverenigingen, dus per vestiging of dochteronderneming. 

Nieuwe Werkkostenregeling (WKR) maakt oprichten personeelsvereniging interessant

Per 1 januari 2015 gaat de werkkostenregeling in werking. Vanaf dan mag de werkgever nog 1,2% van de loonsom besteden aan alle overige personeelskosten. Daaronder vallen ook de lief- en leed uitkeringen en personeelsfeestjes, sinterklaasfeestjes etc.. Al deze uitgaven moet de werkgever apart administreren en hij moet bewaken dat hij niet boven de 1,2% uitkomt. Zo houdt de werkgever weinig budget over voor een bedrijfsuitje.

Gelukkig zijn er manieren om dit te vermijden! Een eenvoudige oplossing voor werkgevers en werknemers is de oprichting van een personeelsvereniging.